Сонце

Со́нце (лат. Sol) —Сонце є головним небесним світилом. Сонце – найближча до Землі зірка, яка обертається навколо центра Чумацького шляху. Сонце проходить щороку  „добового руху з сходу на захід (зумовленого обертанням Землі навколо своєї осі) Сонце помалу переміщується на фоні зір із заходу на схід (назустріч добовому обертанню неба). А за рік здійснює по небесній сфері один оберт (360 гр).” Тобто це віддзеркалення власної орбіти Землі навколо Сонця. Таким чином, за геоцентричною системою, так як руху Землі по орбіті є видимий рух Сонця, що є екліптикою.
По системі координат різні небесні тіла мають довготу та широту але сонце не має широту.


„Площина в якій рухається Земля навколо Сонця, співпадає з площиною видимого річного руху Сонця відносно зір, називається площиною екліптики. Перетин цієї площини з небесною сферою називається екліптикою." 


"Точки екліптики, найбільш віддалені від екватора називаються точками сонцестояння. Точка сонцестояння, що лежить в північній півкулі називається точкою літнього - 22 червня (рак ) зимовогоg –22 грудня (козеріг ) сонцестояння.” 
Сонце проходить через дванадцять знаків зодіаку щорічно, перебуваючи близько місяця в кожному знаку. 

Сонце – це символ божества; вищого космічного безмежжя; центр буття та підсвідомого знання життєвої сили. Cонце символізує чоловічий та жіночий початок. У різних міфологіях йому притаманні різні ролі. Іноді сонце може асоціюватися з образом батька, а місяць – з образом матері. А також сонце уподібнювали з образом жінки. 

З давних давен українці шанували Сонце в образі Дажбога, Сварога, Хорса. В образах Ярила (бог весняного сонця), Купала (бог літнього сонця). 

В астрології Сонце являє чоловічий початок, управляє енергією, силою волі, прогресом, гідністю, Його вплив надає фізичну і життєву силу.
В знаках зодіаку Сонце має дом в Леві, в тижні править Неділею.
Символічне зображення Сонця – коло з крапкою всередині, яка символізуе внутрішнє я. 


Джерела

Лінгвокраїнознавчий словник власних назв: Зшиток 4. Астрономічні назви / Укл.
І.Р. Процик, Г.В. Тимошик. – Вип. 5. – Львів, 2006.
Курс загальної Астрономії. Навчальний посібник. С.М. Андріївський, І.А. Климишин -Одеса „Астропринт”, 2007

Астрономічний сайт ІФМІ. Розробка сайту Сокольник Олександр (FLAGER). Науковий керівник - Ігор Білинський. http://astro-ifmi.org.ua/content/view/10/3/

Немає коментарів:

Дописати коментар